1.6.10

Marokkaanse wortelsalade

Dit is, toegegeven veel ge-chop (dus liefst en masse klaarmaken en gewoon de ganse week ervan genieten) een ontzettend lekker en zomers gerechtje.


Maak 700 g jonge wortels schoon en kook ze gaar in gezouten water, giet ze af en maak een bedje IJS klaar! Laat ze door en door koud worden in dit badje met ijswater (zodra je ervan proeft zal je snappen waarom. Snij de worteltjes dan in kubusjes (volgens het recept brunoise, maar ik vind het eerlijk gezegd lekkerder in iets meer crunchy stukjes). Meng het met gehakte koriander en peterselie, omscheppen met citroensap, azijn (ik gebruik appelazijn met vanille!!) een gesnipperd sjalotje, een scheutje olijfolie, flink wat komijn en peper en zout. Maak dit en zet het in de koelkast, wordt elke dag lekkerder!

Deze wortel salade past perfect bij couscous en gemarineerde kip.
Maak een simpele couscous: met wat gehakte chilipepers, Ras el hanout (is een heel lekker Marokkaanse specerijen mengsel, ook heel lekker als je aardappeltjes bakt of in quiche!) wat rozijntjes, verse koriander en platte peterselie fijngehakt.
Ik marineer de kip (in reepjes) intussen in een mengsel van olijfolie, limoensap, koriander, zwarte peper, zeezout (in de koelkast laten marineren, liefst een nachtje).

Een lekkere variant warm: hierbij gaan tomaatjes in blokjes met komijn,geperste look.
Of lekker met een dressing van rozemarijn en sinaasappel: 3 el zonnebloemolie, 1 el honing, 2 el sinaasappelsap, verse rozemarijn, zeezout en versgemalen zwarte peper.