Bistrot Miro in Antwerpen

Iris

Met zoveel foodie- en blogvrienden die je de beste tips voor restaurants en bars geven, is de lijst van plekjes om eens uit te proberen lang natuurlijk. Bistrot Miro stond tot gisteren op dat lijstje en staat vandaag al op het 'daar gaan we terug' lijstje. Het Moorkensplein aan het districthuis in Borgerhout is niet direct een plaats waar we vroeger een avondje uit gepland zouden hebben, maar daar is sinds kort verandering in gekomen. Op drie van de pleinhoeken vind je een druk bezochte koffieplek, een hip café en een stijlvol ingericht restaurant. Mokkakapot en café Mombasa zijn voor een volgende keer, gisteren hebben we genoten van de voortreffelijke keuken van Bistrot Miro
We houden allebei wel van de bistronomie trend, lekker eten in een ongedwongen sfeer en een rekening die onze hoop op die nieuwe Chie Mihara schoenen niet doet vervagen. Het was in maart al dat we gehoord hadden dat Bistrot Miro echt de moeite is. Het restaurant was toen nog maar enkele maanden open en toch had de foodie tam tam al zijn werk gedaan. Niet alleen omdat een restaurant in die buurt zo een nieuwtje was maar vooral omdat je er zo lekker kon eten. 

De deur stond uitnodigend open en het was een zwoele augustusavond, die we begonnen met een sprankelende crémant. Er was direct een fijne sfeer als je het restaurant binnenstapte. De klassieke tinten van het interieur met zwartlederen banken en donkerbruine tafels worden opgelicht door de rode kleuraccenten en witte Parijse-metro-tegeltjes aan de bar. Boven de tafels hangen knappe koperen lampen. Aan de bar ook enkele tafels met hoge krukken.  De prachtige hoge ramen met ronde boog kijken uit op het terras en de lichtjes van de koffiebar aan de overkant. Onze vrienden die interieur specialisten zijn knikten tevreden, stijlvol maar ook knus. Toen we hoorden van de gastvrouw dat ze ook architecte is, was het duidelijk: dit is iemand met heel veel smaak die ook weet hoe het gezellig te maken.

Op de menukaart staan vooral Franse en Belgische gerechten, maar de wijnkaart gaat wat verder op de landenkaart. We hebben een heerlijke Italiaanse rode wijn gedronken, die de avond vulde met een rijk boeket en we zijn geëindigd met een witte Spaanse verdejo met zo een heerlijk fruitig aroma, alsof je door een citrus boomgaard liep. Er is keuze uit een viertal voor- en hoofdgerechten met telkens ook een suggestie. De wijnen kunnen ook allemaal per glas genomen worden.

Ons tafeltje van vier koos als voorgerecht 
twee keer makreel, die met een frisse en knapperige salade kwam en één keer garnaalkroket, een goeie, zoals je ze aan het zeetje eet. Mijn keuze van tête presée was een suggestie. We zijn al wat kritisch geworden over bord presentatie, verwende foodies die we zijn, maar de tête pressée was zo knap gepresenteerd, bijna te mooi om een vork in te zetten. Gelukkig wel gedaan, want het was helemaal wat ik er van verwacht had: vlees smeltend op de tong met enkele lepeltjes zuur en een verrassend kroketje bij. Als ik terug ga weet ik direct al wat ik als voorgerecht ga nemen. Laat ons hopen dat de suggestie van de avond een blijver op de kaart mag worden.

De keuze van de hoofdgerechten was voor iedereen snel gemaakt: de rollade van konijn met truffel voor twee tafelgenoten, eentje koos de vol-au-vent van de chef en ik heb weer voor de suggestie gekozen: een fish en chips met leng vis, een stevige witte vis zoals kabeljauw. Het gebeurt niet vaak, maar ik heb de frietjes erbij amper aangeraakt, zo lekker was de vis. Het beslag was super licht en de tartaarsaus om op te lepelen. 

Het dessert hebben we overgeslaan maar het glas verdejo paste perfect om een geslaagde avond mee te eindingen.

Een avond met fijne vrienden en dan allemaal zo culinair verwend worden, daar kunnen we nog lang van nagenieten. Er is niemand aan tafel geweest die een gerecht minder vond, terwijl we wel allemaal veeleisende bourgondiërs zijn. We hebben het alle vier gezegd die avond: hier staat een chef met veel liefde en toewijding in de keuken, chapeau Michaël Roelants, dat hij dat allemaal alleen doet. 

Bistrot Miro is terecht opgenomen in de Bistronomie gids.
Nog maar zelden ook zo een mooie prijs/kwaliteit verhouding tegengekomen, de rekening voor 4 personen was net iets minder dan 200 Euro.

Een adresje om te delen met iedereen, vooral als je mee mag gaan! 

PS deze keer enkel wat instagrammetjes, vooral genoten van het lekkere eten en goed gezelschap, mag ook eens toch?

Bistrot Miro
Moorkensplein 28
2140 Borgerhout
03 235 03 25
gesloten op maandag en dinsdag, enkel 's avonds open

Populaire posts