19.2.15

Laksa voor mijn verjaardag

                                                                                   foto: Iris Debremaeker

Een tikkeltje heimwee naar mijn Aziëjaren en de hoop op een straaltje zon voor mijn verjaardag: een *pittige* noedelsoep uit mijn notitieschriftjes van lang vervlogen tijden...


Kruidenpasta:
25 g gedroogde garnalen * 10 g chilipepers overlangs doorgesneden
1 el garnalenpasta * 25 g kemirinoten of geroosterde pinda’s * 15 g grof gehakte knoflook * 40 g grof gehakte gemberwortel * 50 g grof gehakte kurkuma (of 2tl poeder) * 125 g grof gehakte sjalotjes * 1 el korianderzaad * 3 el arachide olie
Laat de garnalen en chilipepers 30 minuten weken onder warm water, giet af en blender met de rest van de ingrediënten.
Voor 8 personen
½ kg rauwe garnalen, gepeld * arachide olie* 2x400 ml kokosmelk * 3-4 el vissaus * 2 el palmsuiker * 600 g noedels
Bamboescheuten * taugé * lente-ui *

Pel de garnalen. Verhit 1 el olie en roerbak de koppen en schalen – doe er ongeveer 1l water bij en laat inkoken tot 700 ml. Zeef en zet opzij.
Roerbak de kruidenpasta enkele minuten, doe er de bouillon en kokosmelk bij , voeg vissaus en suiker toe. Doe de garnalen erbij en kook gaar.
Maak de noedels klaar. Serveer in kommen en doe er de rest van de ingrediënten bij.