Pastinaaksoep met vijfkruidenpoeder *voor Dille en KamilleEen pittige witte wintersoep met pastinaak en een klein beetje Oosterse nostalgie erin.

een klontje boter * olijfolie * 1 ui * 800 g pastinaak * 1 appel * 1/4 tl vijfkruidenpoeder * 1 l groentenbouillon * hazelnoten
Schil de ui en de pastinaak en snijd in stukken. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in stukken. Verhit de boter met de olijfolie in een diepe pot en stoof de ui kort aan. Voeg het vijfkruidenpoeder toe en laat even meestoven. Doe er de pastinaak- en appelstukken bij en laat enkele minuten stoven. Blus met de bouillon, breng aan de kook en zet dan het vuur lager. Laat ongeveer een half uur op een zacht vuur sudderen. Pureer de soep en werk af met gehakte hazelnoten.
tip: maak je eigen groentenbouillon: 1,5 1 water * 2 wortelen * 1 selderstengel * 1 ui * 1 preiwit * 1 venkel * enkele takjes tijm * 1 laurierblad *enkele takjes peterselie * 1 tl zwarte peperkorrels.         Snijd de groenten grof en breng alle ingrediĆ«nten aan de kook. Zet het vuur lager en laat ongeveer 45 minuten sudderen. Haal de groenten eruit en zeef de bouillon.Ideaal om restjes van groenten op te gebruiken, experimenteer met kruiding maar gebruik liefst geen zout - heel lekker ook met bv steranijs of geroosterde groenten.

Populaire posts