14.6.15

tartelettes

Klassiekers ten top, de tartelettes. Ik ben geen zoetebek, maar heb wel twee zoete jongens in huis die dol zijn op fruit. Meestal maak ik ze met huisgemaakte lemon curd of heel eenvoudig met mascarpone. Maar vandaag, the real thing, met banketbakkersroom. En nee, dat is echt niet moeilijk en kan vast zoete harten veroveren!

                                           recept - styling- foto's: Els Debremaeker


voor het deeg; 225g bloem * snuifje zout * 100 g roomboter op kamertemperatuur * 1 ei * 2 el melk * 50 g poedersuiker * citroentijmblaadjes * 1 eidooier
voor de banketbakkersroom: 1/2 l melk * vanillesuiker * 6 eidooiers * 150g suiker * 40 g maizena

maak het deeg: Zeef de bloem boven een kom en voeg het zout toe. Kneed er de roomboter door en voeg de rest van de ingrediƫnten toe. Kneed goed door en maak een bal van het deeg. Wikkel het in plasicfolie en leg minstens 30 minuten in de koelkast.
maak de banketbakkersroom: Breng de melk met de vanillesuiker aan de kook. Klop de eieren met de suiker luchtig en roer er de maizena onder. Schenk de melk in een dun straaltje bij de eidooiers. Blijf hierbij goed roeren. Schenk het mengsel terug in de pan en laat zacht koken. Blijf goed over de bodem roeren. Zet de room koud weg en bedek met plasticfolie (zo voorkom je dat er een velletje opkomn).
maak de tartelettes: Haal het deeg uit de koelkast en laat het een kwartiertje liggen voor je het uitrolt. Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit en verdeel over de bakvormen. Prik in met een vork en bestijk met de losgeklopte eidooier. Bak de taartjes 20-25 minuten (afhankelijk van de sterkt van je oven). Laat ze afkoelen op een taartenrek. Verdeel er de room over en werk af met je favoriete seizoensfruit en wat fijngesnipperde munt of citroenmelisse om het extra fris te maken.