27.7.15

easy peasy pickles


                                      styling en recepten: Els Debremaeker  *  foto's: Eefje De Coninck 


Toen de uitgeverij ons enkele jaren geleden vroeg of we een tweede kookboek wilden maken moest ik niet ver zoeken voor een thema. Inmaken is terug naar mijn kindertijd en vooral ook mijn reizen doorheen Azië en studententijd in Schotland.

 Pickles zijn rauwe groenten of vruchten waarover een warme vloeistof, de pickle, wordt gegoten. Zo worden de groenten en vruchten lekker krokant bewaard. In ons boek Ingemaakt kan je meerdere recepten van pickles vinden, geinspireerd door onze reizen.


                                Ingemaakt recepten en styling: Els Debremaeker * foto's: Iris Debremaeker

Je kan het boek in de boekhandel of online verkrijgen (ISBN 978 90 02 25278 5) of via info@njamelicious.be.

Rabarberpickle met frambozenazijn
3 stengels rabarber * 6 blaadjes laurier * 12 jeneverbessen * 1 stukje gember * 3 kardemompeulen
pickle: 2,5 dl frambozenazijn * 1/2 el honing * snuifje zout * 1 dl appelazijn met honing (of witte wijnazijn) * 1 dl water

Was de rabarber zorgvuldig en snijd in stukken (ongeveer de hoogte van je bokaal)/ Pel de gember en snijd in stukjes , kneus de kardemompeulen. Doe de specerijen in de gesteriliseerde bokaal en zet er de rabarberstengels rechtop in. Breng de pickle aan de kook en giet op de rabarber.

tip: zorg altijd dat de potten nog warm zijn anders gaan ze barsten! Ik steriliseer mijn potten in de oven op 110°C en zet ze dan op een vochtige doek voor ik er de warme pickle overgiet. Sluit onmiddellijk af.

Deze pickle is lekker bij koude rosbief of geroosterd lamsvlees.

Bloemkoolpickle
1 bloemkool * verse kurkuma * 1,5 tl geroosterd komijnzaad * pickle kruiden Dille & Kamille
pickle: 2,5 dl water * 2 dl witte wijnazijn * 2 el sojasaus * 1,5 tl suiker

Was de bloemkool zorgvuldig en verdeel in roosjes. Snijd de kurkuma in schijfjes. Doe de bloemkool met de specerijen en pickle kruiden in een gesteriliseerde pot. Breng de pickle aan  de kook en giet over de groenten. Sluit onmiddellijk af.

Deze pickle is lekker bij koude ham, om een dip af te werken (bv baba ganoush) of in een aardappelsalade.

Raappickle 
1 bosje rapen * enkele teentjes verse knoflook * verse gember * 1,5 tl korianderzaad * enkele chilipepers * 1 tl pickle kruiden Dille & Kamille
pickle: 2,5 dl water * 2 dl ciderazijn * 1,5 tl honing

Was de rapen zorgvuldig en snijd in partjes. Snijd de look en gember in plakjes en rooster het korianderzaad. Verdeel met de chilipepers en pickle kruiden over de gesteriliseerde pot. Breng het water met de ciderazijn en honing aan de kook en giet over de raapjes. Sluit onmiddellijk af.

Deze pickle is lekker bij geroosterd varkensvlees, oude abdijkaas en gestoofde spinazie. 

Venkelpickle
1 venkel * 1 tl korianderzaad * 1 tl komijnzaad * enkele laurierblaadjes
pickle: 2,5 dl water * 2 dl appelazijn met honing * 1,5 tl rietsuiker

Was de venkel zorgvuldig, verwijder de harde kern en snijd in stukjes. Rooster het koriander -en komijnzaad. Doe met de laurierblaadjes en venkelstukjes in de gesteriliseerde pot.
Breng het water met de appelazijn en honing aan de kook en giet over de venkel. Sluit onmiddellijk af.

Deze pickle is lekker bij visgerechten of een gebakken worst (boudin).

Je kan het boek in de boekhandel of online verkrijgen (ISBN 978 90 02 25278 5) of via info@njamelicious.be.