7.8.15

mmm macaron

mmm * de lekkerste zoetjes beginnen met m - madeleintjes, macarons...
Madeleintjes draai ik allang uit mijn pols maar met de macarons was het toch even aftasten en afwachten,en nog maar eens aftasten. Gewoon rustig blijven - eerst de kleurtjes en smaken selecteren, je Kitchen Aid eens inwrijven, een glas wijn nemen... dat helpt allemaal om de heerlijkste macarons tevoorschijn te 'toveren' (want blijkbaar, als je macarons kan maken, is dat een beetje zoals toveren).
GO!
(en deze is voor op de koelkast: "Si vous n'etes pas capable d'un peu de sorcellerie, ce n'est pas la peine de vous meler de cuisine" (Colette)


                                                                             styling - recept- foto: Els Debremaeker                                     
Er zijn 'stapjes' in het macaron maken.

1* broyage (ik vind dat zo mooi klinken) : 300 g amandelmeel * 200 g poedersuiker * 110 g eiwit
2* meringue :300 g suiker * 75 g water * 110 g eiwit

1 * Zeef het amandelmeel en de poedersuiker  (ECHT DOEN DIT IS BELANGRIJK). *ik zet niet snel iets in hoofdletters maar dit is wel belangrijk als je de heerlijkste macarons wil *
Spatel het eiwit erdoor. En hier mag je beginnen kleuren! (gebruik wel poederkleurstof)
2 * Breng het water met de suiker aan de kook tot een goudkleurige siroop - temperatuur tot 115°C (EN  NU GA IK WEER IN HOOFDLETTERS - GOUD KLEURIG DUS NIET LATEN VERBRANDEN) / anders opnieuw beginnen. Klop de eiwitten op (aai je kitchen aid nog even) en hou je suikersiroop in de gaten! Zodra de suikersiroop op 118°C is, haal je ze van het vuur en meng in een klein straaltje door je eiwitten, klop zo door tot je de temperatuur van 40 bereikt.
3 * adem diep in
4  *het wordt alsmaar makkelijker nu
5 * meng 1/3 van het eiwitmengsel (de meringue) door het amandelmengsel (1) en 'vouw' er voorzichtig de geklopte eiwitten door (2)
6 * gebruik een spuitzak om de macarons te spuiten - op een bakplaat met bakpapier of bakmatje
7 * even stoom aflaten - je mag een keer kloppen met je bakplaat (zo zijn de luchtbellen eruit)
8 * ontkurk een fles van je favoriete wijn
9 * laat je macarondeegjes 30 minuten rusten - drink intussen wijn en zet je favoriete muziek op
10 * yes! de oven mag voorverwarmd worden op 125°C
11 * zet de wijn weg en draai de muziek zacht (DOEN)
12 * hup in de oven 10 minuten - na 10 minuten zet je de ovendeur 5 seconden open  (5-4-3-2-1)en terug dicht - 5 minuten in de oven - terug aftellen en dan terug 5 minuten in de oven
13 * haal de fles wijn terug boven en de macarons uit de oven
14 * laat ze afkoelen en vul met je favoriete vulling


                                                         styling - recept - foto: Els Debremaeker