14.8.15

visburger met erwtenpuree, gegrilde nectarine en verse tartaar

Een klassieker op het menu vandaag: visburger met een eenvoudige huisgemaakte tartaarsaus. De gegrilde nectarine geeft er een zoetige toets aan, voor mooie, zonnige avonden.

                                                  styling en recept: Els Debremaeker *  foto: Iris Debremaeker

Voor de tartaarsaus: 3 eidooiers * 1 scheutje water * 1 el aijn * 3 dl druivenpitolie * 1 el mosterd * limoensap * 2-3 eieren * 2 sjalotjes * 2 el augurken * 1,5 el kappertjes * handvol verse peterselie, dragon, bieslook, kervel * versgemalen peper * zeezout

Voor de visburger: 600 g witvis * 2 bosuitjes * 1/2 rode chilipeper * 1 tl mayonaise * limoenzeste en sap * 1 eiwit * 50 g paneermeel * 1 el bloem * arachide olie

Voor de erwtenpuree: 100 g erwten * 1 el griekse yoghurt * 1/2 rode chilipeper * limoensap * vers gemalen peper * zeezout

Voor de  gegrilde nectarine: 2 nectarines * honing * vers gemalen peper * zeezout

4 broodjes * verse dille

Maak de tartaarsaus:  Maak eerst de mayonaise; klop de eidooiers los met een scheutje water en de azijn en mosterd en voeg druppelgewijs de olie toe. Klop tot een lobbige mayonaise en kruid met peper, zout en limoensap. Kook de eieren hard en laat afkoelen. Pel de eieren en plet ze met je vork. Pel de sjalotjes en snipper fijn. Laat de augurken en kappertjes goed uitlekken en snijd in fijne stukjes. Hak de kruiden. Meng alles met wat mayonaise (doe dit stapsgewijs, de mayonaise mag niet overheersen). tip: ik gebruik vaak 1/3 griekse yoghurt met 2/3 mayonaise dat maakt de saus extra zacht en iets minder zwaar.

Maak de visburger: hak de vis fijn, snijd de uitjes en chilipeper fijn en meng met de rest van de ingrediƫnten. Vorm er bolletjes van en druk ze plat. Haal ze door het paneermeel en de bloem. Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers op een zacht vuur mooi bruin langs beide kanten.

Maak de erwtenpuree: Blender of stamp de erwten met de yoghurt en werk af met de chilipeper, limoensap, peper en zeezout.
Grill de nectarines: Was ze zorgvuldig, snijd in partjes en bestrijk met honing. Verhit de grillpan en grill de partjes. Kruid met peper en zout.

Snijd de ciabatta broodjes open en beleg ze met de erwtenpuree, nectarines, de visburger en een schepje tartaarsaus. Werk af met de dille en serveer er nog wat tartaarsaus apart bij.