14.2.16

brioche

Zondag bakdag * vooral als het buiten waait en binnen lekker warm is. Een zoet broodje, het vraagt even tijd maar het resultaat is zo lekker! Voor de echte zoetebekken; probeer het broodje eens in chocolade versie.

 receptuur en styling: Els Debremaeker *  fotografie: Joke Van den Heuvel in opdracht van Dille & Kamille

120 ml lauwe melk * 3 tl suiker * 7 g gedroogde gist
300 g bloem * 2 el suiker * een snuifje zout * 1 ei * 125 g zachte boter

Laat de gist met de suiker oplossen in de lauwe melk tot er een schuimig laagje ontstaat.
Meng de bloem met het suiker en de zout en kneed er het ei en de boter door. Voeg de melk toe en kneed tot een soepel deeg. Maak er een balletje van en leg in een ingevette kom. Dek af met een vochtige doek en laat 45 minuten rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.
Haal het deeg uit de kom en kneed kort door, druk de lucht eruit.
Verdeel het deeg in 8 gelijke bolletjes, bol ze op zoals een sandwich en vouw de naden naar onder toe.
Vet de bakvorm in, leg er bakpapier in en verdeel er de bolletjes over. Leg ze schuin naast mekaar in de vorm. Dek af en laat opnieuw 30-40 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 180C.
Bak het brood ca. 25 minuten.

tip: maak er een chocolade versie van: voeg 150 g gesmolten pure chocolade toe aan het deeg. Verdeel het deeg in 3 strengen en vlecht ze.