12.2.16

verlangen naar zon: vissoep

Februari is een kille maand - lange donkere dagen, wind en regen en dat zijn we stilaan beu. Op heimwee dagen maak ik graag een pittige vissoep. Gordijnen dicht, een glas Pastis en dromen van de zon.

 receptuur en styling: Els Debremaeker * fotografie: Joke Van den Heuvel in opdracht van Dille & Kamille

voor de vissoep:
olijfolie * 1 ui * 1 venkel * 1 preiwit * 1 teentje knoflook * 1 chilipeper * 1 tl venkelzaad * zeste van 1 citroen * enkele saffraandraadjes * 1 laurierblad * enkele takjes verse tijm * scheut Pastis * 1,5l verse visbouillon * 400 g stevige witte vis * 4 gamba's * handvol verse korianderblaadjes

voor de rouille:
3 eidooiers * 1/4 tl mosterd * scheutje Xeres azijn * enkele saffraandraadjes * 2 teentjes knoflook geperst * 1 dl olijfolie * 1 tl tomatenpuree * scheutje Pastis * vers gemalen peper * zeezout


maak de vissoep:
Pel de ui en snipper fijn. Was de venkel en het preiwit zorgvuldig en snipper fijn.  Pel het teentje knoflook en snipper fijn. Verwijder de zaadlijsten van de chilipeper en snipper fijn.
Verhit de olijfolie in een pot en fruit de ui, venkel en prei op een zacht vuur samen met de look, chili en venkelzaadjes. Voeg de zeste, saffraan, laurier en tijm toe en blus met de Pastis.
Voeg de bouillon toe en laat op een zacht vuur 30 minuten sudderen.
Snijd de vis in stukken en pocheer ze in de soep (draai het vuur uit).
Stoof de gamba's aan in olijfolie of pocheer ze in de soep.
Werk af met de korianderblaadjes en serveer met dikke sneden geroosterd desembrood en rouille.

maak de rouille:
Klop de eidooiers los en doe er de mosterd en azijn bij. Voeg druppelsgwijs onder voortdurend kloppen de olie toe. Rooster enkele draadjes saffraan op een laag vuur, blus met een scheutje Pastis en laat 10 minuten trekken. Meng door de mayonaise en voeg de look en tomatenpuree toe. Breng op smaak met vers gemalen peper en zeezout. t

tip: voor een zomerse versie voeg je enkele verse tomaten toe en doe je er bij het aanstoven van de groenten een lepel tomatenpuree bij.