12.3.16

Lamskroontje met kruidenkorst, geroosterde aardappelen en muntsaus en gewokte groenten

Lamsvlees op zijn paasbest: met een notenkorstje. Een klassieker op zijn Brits met de geroosterde aardappelen en muntsaus. Groene groentjes erbij luiden de belofte van de lente in.

             receptuur en styling: Els Debremaeker * fotografie: Joke Van den Heuvel voor Dille & Kamille

Voor het lamskroontje:
Lamskroon van ca 800g * scheutje olijfolie * klontje boter * vers gemalen peper * zeezout * 2 tl mosterd
voor de kruidenkorst: 2 el gemalen amandelen * 1 teentje knoflook (geperst) * handvol gehakte verse peterselie, munt en koriander * 1 el gehakte pistachenootjes * 1 eiwit * vers gemalen peper * zeezout

Voor de geroosterde aardappelen:
600g krieltjes of ratte aardappelen * scheutje olijfolie * (klontje boter) * enkele takjes verse rozemarijn * 2 blaadjes laurier * klein scheutje rode wijnazijn * citroenzeste * enkele teentjes knoflook * fleur de sel

Voor de muntsaus:
4 el gehakte muntblaadjes * 1 tl honing of suiker * snuifje zeezout * 3 el heet water * 3 el witte wijnazijn

Voor de gewokte groenten:
1 broccoli * handvol sperzieboontjes * handvol radijzen * scheutje plantaardige olie * 1 teentje knoflook * 1/2 tl roze peperkorrels * 1 el gehakte pistachenootjes * handvol platte peterselie * 1 tl citroenzeste * 1 lente-ui

Maak de kruidenkorst van het lamskroontje:
Meng de ingrediënten voor de kruidenkorst en zet in de koelkast.

Maak de geroosterde aardappelen:
Verwarm de oven voor op 200C.
Schil de aardappelen en kook ze 5-8 minuten voor in gezouten water. Giet ze af en laat kort drogen in de pot. Doe de aardappelen in een bakblik met de rest van de ingrediënten en rooster ca.45 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn. Werk af met fleur de sel.

tip: voor extra feestelijke aardappelen vervang je de olie door ganzenvet en gebruik zeste van clementijn

Maak de muntsaus:
Meng alle ingrediënten en laat minstens 45 minuten rusten.

Bereid de groenten voor:
Was de groenten zorvuldig en verdeel de broccoli in roosjes. Blancheer de groenten apart in kokend water met een snuifje zout. Laat ze schrikken in ijswater en laat ze goed uitlekken.
Hak de lente-ui en peterselie. Pel de knoflook en snijd fijn.

Maak het lamskroontje:
Haal het vlees uit de koelkast en laat even rusten. Verwarm de oven voor op 180C.
Verhit een scheutje olie en klontje boter in een pan en schroei het vlees rondom mooi bruin.
Kruid met peper en zout en leg in een ovenschaal.
Wrijf in met de mosterd en verdeel er de kruidenkorst over, druk goed aan.
Zet 8-12 minuten in de oven (afhankelijk van de sterkte van de oven en de dikte van het vlees). Laat 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Wok de groentjes:
Verhit een wok op hoog vuur en doe er de olie in. Roerbak de groenten met de knoflook en pistachenootjes en werk af met de lente-ui, platte peterselie, zeste en peperkorrels.

Snijd het lamskroontje tussen de botjes in in porties en serveer met de muntsaus, aardappelen en gewokte groenten.