27.4.17

Cocktail van de maand: Smoked Sour door Koen Huysmans drinktank.be

Zoals je geen ijsblokjes doet in een glas Champagne, zo meng je een goede whisky nooit met andere dranken. Nochtans, een groot glas ijsblokjes met Champagne is zeer gegeerd aan de Côte d'Azur als 'La Piscine'. Ook heb ik ook al menig Schot z'n whisky zien aanlengen met water zoals wij dat doen met pastis. Doodzonde of niet? Meningen verschillen. Maar probeer het eerst voor je een oordeel velt. 
Een superieure cocktail krijg je enkel met kwalitatieve ingrediënten. Meng dus gerust een mooie single malt in een cocktail. Vergeet nooit basisregel Nr 1! De smaak van je spirit moet naar boven blijven komen in de cocktail. 


foto en recept: Koen Huysmans - schaartje: Bensenhaver met dank aan Food Nomads 

Mijn Smoked Sour dankt zijn smaak en aroma aan de whisky, Lagavulin 16 years. De geturfde smaak contrasteert mooi met de zuren uit vers geperst limoensap. Dit wordt in balans gebracht met een eigen gemaakte suikersiroop. Door ze zelf te maken, kan je kruiden toevoegen en zo een persoonlijke toets aanbrengen. Voor deze cocktail koos ik rozemarijn. De toevoeging van het eiwit, zorgt voor een mooi schuimlaagje.

Aan de slag! Doe alle ingrediënten samen in een shaker. Shake eerst droog (zonder ijs) om het eiwit los te kloppen. Shake daarna met ijs om alles af te koelen. Giet met een strainer de cocktail over in een glas, zo houd je het ijs tegen. Als glas kies je best voor een brede coupe, om de schuimlaag ruimte te geven. Rasp daarop wat nootmuskaat. Santé!

  • 4 cl Lagavulin 16Ygeturfde 
  • 4 cl limoensap 
  • 4 cl Rozemarijnsiroop 
  • 1 eiwit 

Pairing: deze frisse cocktail gaat goed samen met hure, een veredelde variant van varkenskop. Serveer dit met wat graanmosterd en rozemarijntoast.